Skip to main content
European Commission logo

Αποστολή για τον μετασχηματισμό της παρηγορητικής φροντίδας

Ο Έλληνας ερευνητής, Παντελής Νατσιάβας, έχει αναλάβει την αποστολή επαναπροσδιορισμού της έννοιας της παρηγορητικής φροντίδας για όσους πάσχουν από καρκίνο, με τη χρήση της τεχνολογίας και με τη βοήθεια της ενωσιακής χρηματοδότησης και 16 εταίρων από τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης από όλη την Ευρώπη.

English version

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά τα ψηφιακά εργαλεία λειτουργούν αποτελεσματικά, θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας του μέλλοντος»

Με τους συναδέλφους του στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Νατσιάβας συντόνισε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία (το πρόγραμμα MyPal) που έχει τη δυνατότητα να αλλάξει για πάντα τη σχέση ιατρού-ασθενούς χρησιμοποιώντας ψηφιακές πλατφόρμες για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και συνεπώς της ποιότητας ζωής, των ατόμων που έχουν προσβληθεί από καρκίνο. Η παροχή ιατρικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας δεν αφορά μόνο τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Όπως λέγεται, η γνώση είναι δύναμη και ο τρόπος με τον οποίο ένας ασθενής είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον ιατρό του επηρεάζει την ευζωία του, καθώς και την ικανότητα των ιατρών να παρέχουν καλύτερη φροντίδα. Όλοι αξίζουμε μια μακρά και υγιή ζωή και οι ασθενείς και οι φροντιστές αξίζουν την παροχή υποστήριξης. 

Είμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, αλλά αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλές χρόνιες νόσους, όχι μόνο για τον καρκίνο.

Δρ Παντελής Νατσιάβας, MyPal.


Περαιτέρω δοκιμές για τη συγκέντρωση τεκμηριωμένων στοιχείων


Πάνω από 200 ενήλικες και έφηβοι ασθενείς με καρκίνο σε πέντε χώρες της ΕΕ (Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Σουηδία) συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές για λίγο περισσότερο από δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομάζεται MyPal, ένα ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει στους ασθενείς να επικοινωνούν εξ αποστάσεως με τους ιατρούς τους, να εκπαιδεύονται σχετικά με την ασθένειά τους, να υποβάλουν δεδομένα για την υγεία τους σε πραγματικό χρόνο και να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια. Το πιο σημαντικό είναι ότι δίνει στους ιατρούς μια πληρέστερη επισκόπηση της κατάστασης της υγείας ενός ασθενούς προτού τον δουν αυτοπροσώπως, που συμβάλει σε μια πιο εξατομικευμένη και στοχευμένη φροντίδα. «Πρόκειται για μια υπέροχη ευκαιρία», δήλωσε με ενθουσιασμό ο κ. Νατσιάβας. «Είμαστε ακόμη στα αρχικά στάδια της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, αλλά αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολλές χρόνιες ασθένειες, όχι μόνο για τον καρκίνο. Χρειάζεται να διεξαγάγουμε περαιτέρω κλινικές μελέτες για να έχουμε τα τεκμηριωμένα στοιχεία που πρέπει να παρουσιάσουμε στις κυβερνήσεις, ώστε να τα ενσωματώσουν στα συστήματα υγείας». Ο Δρ. Θωμάς Χατζηκωνσταντίνου υπήρξε μάρτυρας των οφελών από τη χρήση της τεχνολογίας από πρώτο χέρι – περιθάλπει καρκινοπαθείς στο Γενικό Νοσοκομείο Γ. 

Η ευρωπαϊκή έρευνα και η καινοτομία στον τομέα της υγείας συνεπάγεται τη διασυνοριακή συνεργασία, την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και πόρων και την από κοινού βελτίωση των συστημάτων υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.

Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα δύο νοσοκομεία στην Ελλάδα όπου πραγματοποιήθηκαν κλινικές δοκιμές. Πιστεύει ότι ένα βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής είναι ότι επιτρέπει στους ιατρούς να εντοπίζουν προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς πριν από κάποια ιατρική επίσκεψη. «Λειτουργεί συμπληρωματικά με τη συνήθη φροντίδα, δεν την αντικαθιστά», εξηγεί ο Δρ. Χατζηκωνσταντίνου. «Συνήθως βλέπουμε τους ασθενείς κάθε τρεις μήνες και μόνο για 10 λεπτά. Αλλά με την εφαρμογή θα μπορούσα να έχω άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσω για να καθοδηγήσω τις συζητήσεις με τους ασθενείς μου». Η νέα γνώση και η πρωτοποριακή καινοτομία μας βοηθούν να προχωρήσουμε πιο γρήγορα προς έναν βιώσιμο και ευημερούντα κόσμο.

 Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)
Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα)


Προσεγγίζοντας όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές

Ως αποθετήριο ιατρικών πληροφοριών, η εφαρμογή συγκεντρώνει δεδομένα για κάθε ασθενή και λειτουργεί ως τράπεζα μνήμης, επιτρέποντας τον προσδιορισμό ζωτικών προτύπων μέσω ενσωματωμένων στατιστικών και αναλυτικών λειτουργιών και προσφέροντας γρήγορη και ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς. Επομένως, δεν είναι απλώς ένα μέσο επικοινωνίας. Αντιμετωπίζει επίσης τις γεωγραφικές ανισορροπίες παρέχοντας μια άμεση λύση υγειονομικής περίθαλψης σε ασθενείς που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές. «Πολλοί από τους ασθενείς είπαν ότι η επικοινωνία με τους ιατρούς τους βελτιώθηκε μέσω της δοκιμής», είπε ο Δρ.

Χατζηκωνσταντίνου. «Κατά τη γνώμη μου, μια εξειδικευμένη εφαρμογή είναι ζωτικής σημασίας, γιατί δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα, με όλες τις πληροφορίες συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Και όχι μόνο δεν προσθέτει περισσότερο φόρτο εργασίας, αλλά πραγματικά εξοικονομείται χρόνος, επειδή μεγάλο μέρος της αξιολόγησης της κατάστασης γίνεται πριν την επίσκεψη του ασθενούς». Καθώς συνιστά έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης των ασθενών με τις ομάδες υγειονομικής περίθαλψης τους και προσφοράς καλύτερων υπηρεσιών από τους ιατρούς σε αυτούς τους ασθενείς, δεν υπάρχει όριο όσον αφορά τις δυνατότητες εφαρμογής του. Οι δοκιμές προσπάθησαν επίσης να παρουσιάσουν μια ευρύτερη έννοια της ίδιας της παρηγορητικής φροντίδας, την οποία οι άνθρωποι συχνά ερμηνεύουν στενά ως τη φροντίδα που λαμβάνουν οι άνθρωποι λίγο πριν το θάνατο, αλλά η οποία καλύπτει πραγματικά πολλαπλές προσεγγίσεις για τη βελτιστοποίηση της υποστήριξης και της ποιότητας ζωής για τα άτομα με σοβαρές ασθένειες.

Ο κ. Νατσιάβας και οι συνάδελφοί του στη Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα με τους Ευρωπαίους εταίρους τους. «Έχουμε αποδείξει ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο», δηλώνει. «Τώρα θέλουμε να διευρύνουμε την προσέγγιση». Η ευρωπαϊκή έρευνα και καινοτομία στον τομέα της υγείας συνεπάγεται τη διασυνοριακή συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και πόρων και την από κοινού βελτίωση των συστημάτων υγείας και φροντίδας. Η στενή συνεργασία μεταξύ υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ερευνητών, επαγγελματιών υγείας και ασθενών είναι ένα κρίσιμο θεμελιώδες στοιχείο.

Επιστήμη, έρευνα και καινοτομία: ο μυστικός μας σύμμαχος

Αυτή η έρευνα αποτελεί μέρος των προσπαθειών της ΕΕ να ανακαλύψει νέους τρόπους προετοιμασίας για την κλιματική αλλαγή, προστασίας των ωκεανών και των υδάτων μας καικαταπολέμησης του καρκίνου. Από κοινού, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εργαστούν αποτελεσματικότερα, συνδυάζοντας χρηματοδότηση και εμπειρογνωμοσύνη από όλο τον κόσμο, συντονίζοντας τις διεθνείς προσπάθειες και αξιοποιώντας την τοπική τεχνογνωσία. Χάρη στις επενδύσεις της ΕΕ, είναι δυνατή η διεθνής συνεργασία στον τομέα της έρευνας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που είναι υπερβολικά μεγάλες για να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από μια χώρα. Ενώστε τις δυνάμεις σας με τους ερευνητές στο πλαίσιο της αποστολής για την προστασία του πλανήτη και της κοινωνίας μας, κοινοποιώντας, κάνοντας like και ακολουθώντας τις ιστορίες του #ResearchImpactEU.

More info

English version

Mission Press Toolkit

Είμαστε σε αποστολή για το 2030!

Εξερευνήστε την Ευρωπαϊκή Έκθεση Έρευνας και Καινοτομίας, όπου παρουσιάζουμε συγκεκριμένες λύσεις για τις μεγαλύτερες προκλήσεις μας

Der deutsche Meeresbiologe Dr Tim Kiessling verfolgt die Mission, das wahre Ausmaß der Plastikverschmutzung in den Flüssen Europas aufzudecken. Dabei greift er auf die Hilfe durch EU-Finanzierung und von Schulkindern zurück.

Il professor Fabio Terribile, scienziato italiano esperto di suolo, è in missione per migliorarne la qualità con il supporto dei finanziamenti UE e di 19 partner in tutta Europa.

Le pédologue français Dr Antonio Bispo s’est donné pour mission d’accroître le stockage du carbone dans les sols agricoles, avec l’aide d’un financement de l’Union européenne et de 22 partenaires issus de 17 pays de tous les continents.

Dr. Monica Ardeleanu, economist de mediu român, este într-o misiune de a face ca locuințele și soluțiile de locuit din lume să fie mai ecologice, cu ajutorul fondurilor UE și a 17 organizații partenere din întreaga Europă și nu numai.

De missie van Gert Vervaet, een Belgische senior smart city-onderzoeker, is het verbeteren van de kwaliteit van het leven in de stad. Dat doet hij dankzij EU-middelen en een team van partners in heel Europa.

Weekly news alert
The best Horizon stories, delivered to your inbox
Subscribe now